ZA PODROČJE TURIZMA JE V PRIHODNJIH DVEH LETIH PREDVIDENIH 119 MILIJONOV EUR SPODBUD

22.10.2021

V preteklem programskem obdobju je bilo področje turizma precej slabo podprto. Subvencij za naložbe v turizem že dolgo ni bilo na voljo.

V mesecu oktobru naj bi se to spremenilo. Plan razvojnih spodbud namreč obljublja razpis, s skupnim svežnjem 50 milijonov €, ki bo namenjen naložbam v nastanitvene zmogljivosti ter investicijam v prestrukturiranje gorski centrov.

 

Višina sofinanciranja še ni znana. Znano pa je, da bodo do sredstev upravičeni projekti, ki bodo že zreli za izvedbo oz. bodo ''redy to go''. Projekt se bo namreč moral zaključiti v letu 2023. Posledično to pomeni, da bo moral prijavitelj že razpolagati s pravnomočnim gradbenim dovoljenjem ali biti v fazi pridobivanja le-tega, z določenim rokom naknadne predložitve.

Sredstva se bodo delila na dva namena, in sicer bo 15 milijonov € namenjenih hotelom, motelom, gostiščem, penzionom in kampom z najmanj 3*. Upravičene bodo tako novogradnje kot rekonstrukcije nastanitvenih objektov, preko katerih se bo vzpodbujalo butičnost, prisotnost, lokalno identiteto, personalizirana doživetja, trajnostni razvoj in digitalizacijo.

Gorskim centrom bo namenjenih 35 milijonov €, preko katerih je cilj vzpostavitev celoletnih gorskih središč za aktiven oddih. Upravičene bodo tako naložbe v žičniško kot spremljajočo infrastrukturo. Prijava bo omogočena gospodarskim družbam in javnim subjektom, ki so nosilci večjih gorskih centrov.

 

V letu 2022 bo za podoben namen na voljo kar 69 milijonov €. Prijavitelji bodo gospodarski subjekti s področja gostinstva in turizma, ki imajo registrirano dejavnost I 55.100, I55.202 in I55.300. Upravičeni bodo stroški investicije v gradnjo, obnovo, opremo, inventar, energetsko sanacijo, povečanje energetske učinkovitosti ali energetske samooskrbe iz obnovljivih virov, računalniško, digitalno in IT opremo.

Podprte bodo naložbe, ki bodo kvaliteto in izkušnjo obstoječih turističnih objektov obdržale, dvignile ali razširile na višjo raven in sicer kakovostne ravni kategorizacije najmanj 3* in bodo po izvedbi naložbe omogočile nove zaposlitve, ki izhajajo iz izvedbe ciljne naložbe.

Obvezni del naložbe bo izvedba usposabljanj zaposlenih na področju kvalitete storitev in digitalnih kompetenc za osebje in vodstveni kader.

 

Pomemben poudarek pa bo tudi na digitalizaciji, saj bom moral projekt vključevati najmanj javno dostopno digitalno predstavitev ponudbe projekta, vključeno v najmanj 1 digitalni rezervacijski in prodajni sistem.

 

Če se sprašujete kako uspešno izkoristiti evropska sredstva  za razvoj lastnih projektov in pripraviti konkurenčno prijavo, nas kontaktirajte. 

 

 

 
 
 

Prijavi se na novice

Prijavite se na naše e-novice ter bodite obveščeni o aktualnih javnih razpisih in novostih na področju nepovratnih sredstev

Prijava

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.