Pasti prijave na razpise

10.03.2020

Evropski razpisi so nekaj že precej poznanega in prisotnega, pa vendar med prijavitelji prihaja do številnih napak oziroma nepoznavanja dolžnosti, ki jih prejemnik sredstev mora izpolnjevati. V nadaljevanju so predstavljene nekatere izmed najpogostejših napak v postopku prijave na razpis.

1. Razpis vpliva na potek projekta

Redko se zgodi, da se javni razpis idealno sklada s projektno idejo prijavitelja. Z namenom ujemanja z razpisnimi določili, predvsem pa z namenom miksimiziranja števila točk, začne podjetje prilagajati projekt, da ta kar najbolj ustreza zahtevam razpisovalca. S tem prihaja do odstopanj od prvotne ideje, ki pa niso nujno slaba. Podjetje lahko s tem pridobi dodatne zamisli, kako projekt izpeljati. Sam razpis ga prisili, da dovolj zgodaj razmisli o projektnih aktivnostih, jih pravilno časovno umesti, določi mejnike, cilje, zadolžitve.

2. Zahtevna razpisna dokumentacija

Razpisna dokumentacija je načeloma zelo zahtevna za razumevanje, v njej se skriva veliko malenkosti, na katere je potrebno biti pozoren. Ker se večina ne srečuje pogosto s proučevanjem le-te, zna biti za prijavitelja precejšen zalogaj. Razpisno dokumentacijo je potrebno dobro preučiti, da se prepričate ali ustrezate vsem zahtevam razpisa.

3. Ocena uspešnosti

Pred prijavo morate kar se da natančno oceniti, koliko točk lahko realno dobite. Določena ocenjevalna merila so takšna, da nanje ne morete vplivati. To je potrebno sprejeti kot dejstvo. Na ostala lahko vplivate z zasnovo svojega projekta, vendar je potrebno paziti, da ostanete v realnih okvirjih, saj v nasprotnem primeru lahko sledijo težave v fazi poročanja po koncu projekta.

4. Obdobje upravičenosti stroškov

Stroški morajo nastati v upravičenem obdobju, ki ga veleva razpis, sicer se smatrajo za neupravičene. Pri nekaterih razpisih obdobje upravičenosti začne šele po prejemu sklepa o sofinanciranju. Na tega je običajno potrebno čakati od 60 do 90 dni po zaključku razpisa, včasih tudi dlje. V tem času prijavitelj ne sme začeti s projektnimi aktivnostmi, kar ima lahko določene posledice na njegovo poslovanje. Tega dejstva se je potrebno jasno zavedati že pred samo prijavo in temu primerno prilagoditi poslovanje.

5. Prijava

Razpisni obrazci poleg same vsebine zahtevajo tudi določene priloge in dokazila. Natančno je potrebno preveriti vse sestavine prijave. V kolikor razpis to dopušča, vas razpisovalec najprej pozove k dopolnitvi vloge. Če v zakonsko določenem roku ne uspete predložiti zahtevanih dokazil, bo prijava najverjetneje zavrnjena in nikoli ne bo prišla do faze ocene vsebine.

Za podrobnejše informacije smo nam na voljo na številki 05 393 24 65 ali info@aliasplus.si.

 
 
 

Prijavi se na novice

Prijavite se na naše e-novice ter bodite obveščeni o aktualnih javnih razpisih in novostih na področju nepovratnih sredstev

Prijava

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.