Subvencioniranje fiksnih stroškov

11.11.2020

6. protikoronski sveženj podaljšuje nekatere že sprejete ukrepe, kot je subvencioniranje čakanja na delo do konca januarja, skrajšanje delovnega časa do konca junija 2021. Do konca junija se podaljšuje tudi odlok posojil. Nova ukrepa pa sta subvencioniranje fiksnih stroškov za najbolj prizadeta podjetja ter odpis najemnin v primerih, kjer je lastnik država ali lokalna skupnost.

 

Upravičenci do delnega povračila nekritih stroškov bodo fizične in pravne osebe, ki so bile registrirane pred 1. septembrom 2020 in imajo vsaj enega zaposlenega, samozaposleni in družinski poslovodje. Sredstva za pokritje fiksnih stroškov bodo podjetja prejela za obdobje treh mesecev in sicer od 1. oktobra do konca leta. Upravičena bodo podjetja, ki so jim letni prihodki padli vsaj za 40 odstotkov.

 

Znesek se bo izračunal na podlagi določenega odstotka prihodkov od prodaje v letu 2019. Fiksni stroški so ocenjeni kot 10 odstotkov od prihodkov prodaje, kar mesečno znaša nekaj manj kot odstotek letnih prihodkov. Podjetja, ki jim bodo v obdobju od oktobra do decembra prihodki padli za od 40 do 70 odstotkov, bodo upravičena do 0,6 odstotka letnih prihodkov od prodaje. Tista, ki jim bo promet padel za več kot 70 odstotkov, pa bodo prejela 1,2 odstotka. Največja pomoč za omenjeni kvartal pa bo 1.000 evrov na zaposlenega. Najvišji znesek, ki ga bodo lahko prejela podjetja, je 3 milijone evrov oz. 800.000 evrov za podjetja, ki so ustanovljena po 1. oktobru 2019.

 

Upravičenec mora zaprositi za pomoč najkasneje do 31.12.2020. Pomoč se bo upravičencem lahko dodelila na podlagi ocenjenih podatkov, upravičnost pa se bo ugotavljala za nazaj. Ugotavljala se bo na podlagi dejanskih podatkov iz revidiranih oziroma potrjenih računovodkish izkazov ali drugih dokazil. Morebitna preplačila pomoči bo potrebno vrniti.


Ukrepe lahko koristijo le podjetja, ki imajo poravnane davčne in druge obveznosti. Lahko pa podjetja na podlagi prejšnjih ukrepov zaprosijo za odlog obveznosti in izpolnijo ta pogoj.

 

 
 
 

Prijavi se na novice

Prijavite se na naše e-novice ter bodite obveščeni o aktualnih javnih razpisih in novostih na področju nepovratnih sredstev

Prijava

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.