Strategija EU zelenega in digitalnega prehoda kot odgovora na podnebne in strukturne spremembe

05.10.2020

Okrepljeni večletni finančni okvir za obdobje 2021–2027 bo Unijo popeljal iz krize nazaj na pot dolgoročnega okrevanja, zagotavljal bistveno financiranje nujnih potreb ter dolgoročnih naložb v zeleni in digitalni prehod. V načrtu je določeno, kako zagnati evropsko gospodarstvo ter spodbuditi zeleni in digitalni prehod, tako da bi bilo evropsko gospodarstvo pravičnejše, odpornejše in bolj trajnostno za prihodnje rodove.

 

Tukaj so ključna najprej vlaganja v proizvodnjo energije, ki sloni na nizkoogljičnih in obnovljivih virih energije – torej jedrska, voda, veter in sonce. Drugi del se nanaša na spodbujanje gospodarskih dejavnosti, ki podpirajo ta razvoj v zelen in digitalni prehod in ki svoj poslovni model utemeljujejo na tem prehodu. Evropska sredstva je potrebno usmeriti predvsem v projekte, ki bodo omogočili izgraditi našo konkurenčno prednost na izdelkih in storitvah na področju podnebnih sprememb in tehnoloških izboljšav. Storitve in izdelki, ki se nanašajo na energetsko sanacijo, bolj učinkovito rabo energije, shranjevanje energije, zelene tehnologije v proizvodnji, e-mobilnost, digitalne komunikacije, digitalno poslovanje in internet stvari itd.

Gre za evropsko družbo, ki temelji na digitalnih rešitvah, ki postavljajo ljudi na prvo mesto. Podjetja bodo dobila nove priložnosti, krepil pa se bo tudi razvoj zaupanja vredne tehnologije. Vse to bo spodbujalo odprto in demokratično družbo ter živahno in trajnostno gospodarstvo. Digitalizacija ključno prispeva tudi k boju proti podnebnim spremembam in prehodu na zeleno gospodarstvo.

 
 
 

Prijavi se na novice

Prijavite se na naše e-novice ter bodite obveščeni o aktualnih javnih razpisih in novostih na področju nepovratnih sredstev

Prijava

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.