Do 90 odstotkov subvencije za področje kmetijstva, živilstva in gozdarstva

Do 90 odstotkov subvencije za področje kmetijstva, živilstva in gozdarstva

23.04.2020

Trenutni sedemletni program za razvoj podeželja se letos izteka, vendar je situacija v državi, povezana z epidemijo virusa Covid-19, nakazala nove in nujno potrebne spremembe programa, da bi kmetijstvu, živilskopredelovalni industriji in gozdarstvu poenostavili izvajanje naložb.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je torej v postopku pospešene priprave sprememb programa razvoja podeželja, namenjenega podpori različnih naložb. Finančna sredstva bodo usmerjena v investicije v trajne nasade, rastlinjake, namakalne sisteme, skladiščne zmogljivosti, pakirne linije, na področje živinoreje ter v predelavo in trženje kmetijskih proizvodov.

Pomembna sprememba, ki jo nov program predvideva, je zvišanje stopnje podpore. Za postavitve rastlinjakov, zasebnih namakalnih sistemov in ureditev trajnih nasadov se predvidena stopnja subvencije zvišuje kar na 90%. Zvišanje stopnje podpore je predvideno tudi pri drugih naložbenih ukrepih.

Spodbujalo se bo kratke dobavne verige in s tem dolgoročne odnose med domačimi proizvajalci (kmeti), živilsko-predelovalno industrijo ter trgovskimi sistemi. Tako bodo prednost v točkovanju imeli upravičenci s pogodbami z domačimi pridelovalci, z domačo živilsko-predelovalno industrijo, ta pa z domačimi trgovci.

Pred vrati je tudi težko pričakovan razpis za naložbe v vzpostavitev in razvoj nekmetijskih dejavnosti, s katerim bodo podprte naložbe v turizem, trgovino, storitvene dejavnosti ter ohranjanje narave in kulturne dediščine.

Glede na okvirni terminski načrt lahko že v juniju in juliju pričakujemo kar nekaj objav. Razpisi se bodo postopno odpirali tja do jeseni.

Za prijavo potrebujete izdelan poslovni načrt s finančnimi projekcijami in ustrezna dokazila glede na naravo naložbe.

Za razpise bo namenjenih okvirno 15 milijonov evrov. Imate v rokavu pravo naložbo, da jih prejmete tudi vi?

 
 
 

Prijavi se na novice

Prijavite se na naše e-novice ter bodite obveščeni o aktualnih javnih razpisih in novostih na področju nepovratnih sredstev

Prijava

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.