Prihaja 42 milijonov evrov za energetsko učinkovitost in razogljičenje

Prihaja 42 milijonov evrov za energetsko učinkovitost in razogljičenje

28.11.2023

Načrt za okrevanje in odpornost je nacionalni program ukrepov, namenjen blaženju gospodarskih in socialnih posledic pandemije COVID-19 v Sloveniji. Po potrditvi slovenskega načrta s strani Sveta Evropske unije v juliju 2021 so se pojavile nove okoliščine, ki so pomembno vplivale na njegovo izvedbo. V odgovor na težave in motnje na svetovnem energetskem trgu, ki so jih povzročile posledice ruske invazije na Ukrajino, Evropska komisija izvaja načrt REPowerEU. Slovenija je v okviru tega evropskega načrta za odpravo odvisnosti od ruskih fosilnih goriv in pospešitev zelenega prehoda oblikovala novo poglavje NOO.

 

Del novega poglavja je tudi Javni razpis za naložbe, ki bodo usmerjene v večjo energetsko učinkovitost in razogljičenje. Razpoložljivih bo 42 milijonov evrov, ki bodo dodeljeni v obliki subvencij. Predvideva se, da bo povprečna stopnja sofinanciranja znašala okoli 40 % upravičenih stroškov. Za investicije v učinkovito rabo energije in razogljičenje v industriji bo vzpostavljena nova shema državne pomoči.

Sofinancirane bodo naložbe tako velikih kot malih in srednje velikih podjetij v nove tehnologije. Te vključujejo:

  • Zmanjšanje porabe energije v industriji, vključno z naložbami v energetsko učinkovitost industrijskih stavb, kot so vgradnja učinkovitih elektromotornih pogonov, krmilno-regulacijske opreme, uvajanje sistemov upravljanja z energijo, menjava proizvodnih naprav in opreme za energetsko učinkovitejše, izboljšanje sistemov ogrevanja in hlajenja.
  • Zmanjšanje izpustov TGP (toplogrednih plinov) iz industrijskih dejavnosti: To se bo doseglo s sofinanciranjem investicij podjetij v elektrifikacijo proizvodnih procesov, uvajanje in rabo obnovljivih virov energije (OVE) in/ali uporabo novih tehnoloških rešitev, kot je obnovljivi vodik.
  • Spodbujanje investicij v hranilnike energije in toplote.

Prijavitelji bodo morali razpolagati z vsemi potrebnimi dovoljenji, pravicami in soglasji za izvedbo investicije, v skladu z vsemi relevantnimi predpisi. Projekti morajo biti skladni z ustrezno nacionalno zakonodajo o energetski učinkovitosti in prihranki morajo biti dokazani z ustreznimi izračuni.

V okviru javnega razpisa bodo predvideni prihranki energije in zmanjšanje izpustov TGP pomemben kriterij ocenjevanja, ki bo lahko prinesel do 50 % vseh možnih točk. Pri naložbah, ki bodo podpirale ukrepe energetske učinkovitosti v industrijskih procesih, bo med merili določen najmanj 10-odstotni prihranek končne porabe energije. Pri naložbah, ki bodo podpirale ukrepe energetske učinkovitosti v industrijskih stavbah, pa bodo zahtevali najmanj 20-odstotni prihranek končne porabe energije. Prihranke bo treba dokazati z energetskimi pregledi, oziroma kadar gre za obnovo industrijskih stavb, z energetsko izkaznico pred končanjem in po koncu del.

Objava razpisa je načrtovana za drugo četrtletje 2024, podpis pogodb o sofinanciranju projektov pa za drugo četrtletje 2025. Projekti bodo morali biti zaključeni do sredine leta 2026. 

Podrobne informacije bodo znane, ko bo objavljen javni razpis. 

 
 
 

Prijavi se na novice

Prijavite se na naše e-novice ter bodite obveščeni o aktualnih javnih razpisih in novostih na področju nepovratnih sredstev

Prijava

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.