Kaj bodo v letu 2022 podpirale denarne spodbude na področju turizma?

27.01.2022

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologiji (MGRT) je za leto 2022 pripravilo program razvojnih spodbud. Po njihovih napovedih naš čaka obetajoče obdobje, saj je v tem letu predvidenih več kot 400 milijonov EUR denarnih spodbud.

Nekaj sredstev je izrecno namenjenih tudi področju turizma. V prvi četrtini leta sta napovedana dva razpisa.

NASTANITVENA TURISTČNA PODNUBA

Prvi razpis bo namenjen trajnostnemu razvoju nastanitvene turistične ponudbe za dvig dodane vrednosti ponudbe. Podprta bodo vlaganja v nastanitvene zmogljivosti, in sicer v:

  • Hotele
  • Motele
  • Penzione
  • Gostišča
  • Kampinge
  • Glampinge
  • Turistične kmetije

Prednost bodo imele investicije v prenovo, popolno rekonstrukcijo ali novogradnjo, katere cilj bo kategorizacija objekta z najmanj 3*. Pomembno je tudi, da je projekt usmerjen v energetsko in okolijsko učinkovitost ter digitalne rešitve.

Povprečno število sob na objekt bo predvidoma 51.

Okvirna višina sredstev znaša 69 milijona evrov, s predvideno 35-40% stopnjo sofinanciranja.

 

JAVNA IN SKUPNA INFRASTRUKTURA TER NARAVNE ZNAMENITOSTI V TURISTIČNIH DESTINACIJAH

Razpis bo usmerjen na trajnostni razvoj javne in skupne infrastrukture in naravnih znamenitosti v turističnih destinacijah.

Podprta bodo vlaganja v parke, sprehajalne poti in planinske poti, planinske koče, javne potnike in vodnjake naravne vode, parke, tematsko ogledne površine, parkirne površine/hiše, dele zgodovinskih mestnih jeder.

Nosilci projektov naj bi bile lokalne skupnosti, civilno-družbene organizacije (društva ali zveze društev) in javno zasebna partnerstva, ki delujejo na območju ene od vodilnih turističnih destinacij v Sloveniji.

Okvirna višina sredstev za ta razpis znaša 10 milijonov evrov.

Predvidevamo lahko da bo, v svežnju predvidenih denarnih spodbud, nekaj spodbud za turizem mogoče pridobiti tudi preko razpisov, ki so usmerjani v spodbujanju investicij. Več informacij o  le-teh je na voljo TUKAJ.

 
 
 

Prijavi se na novice

Prijavite se na naše e-novice ter bodite obveščeni o aktualnih javnih razpisih in novostih na področju nepovratnih sredstev

Prijava

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.